Josep Checa, guanyador del Premi de Poesia Senyoriu d’Ausiàs March de Beniarjó 2018

  • Checa, autor de més d’una desena de poemaris, guanya el guardó amb l’obra Pell d’ànima. L’obra ja ha estat editada per l’Editorial 3 i 4.

L’auditori municipal de Beniarjó ha acollit, dissabte 14 d’abril, l’acte de lliurament del 38é Premi de Poesia Senyoriu d’Ausiàs March. El premiat ha estat Josep Checa, amb l’obra Pell d’ànima.

Josep Checa (Caldes de Montbui, Vallès Oriental, 1962), està casat i amb dos fills, i es dedica laboralment al món de la ramaderia. És autor de més d’una desena de poemaris, entre els quals hi ha El temps i les paraules (Vic: Emboscall, 2003), Què vols que et porti? (Barcelona: La Busca, 2007), 30 orquídies (Barcelona: Abadia de Montserrat, 2009), L’enteniment de les bèsties (Barcelona: Viena, 2015) o La barberia (Barcelona: Témenos, 2016).
Enguany, la poeta Teresa Pascual, membre del jurat del premi, ja havia advertit que “la qualitat és molt alta, i no serà senzill”. Junt a ella, el jurat ha estat compost per Joan Navarro, Ricard Garcia, Pau Sif i Josep Lluís Roig i el llibre ha estat editat i presentat en el mateix acte, de la mà de l’Editorial 3 i 4.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Beniarjó, Joan Francesc Simó, havia donat a conèixer el nombre d’obres presentades per a la present edició del Premi de Poesia Senyoriu d’Ausiàs March de Beniarjó. Setanta-dos han estat els originals presentats, segons ha explicat Simó, repartits d’arreu de l’àrea lingüística: 29, del País Valencià; 33, de Catalunya; 5 de les Illes Balears; i un de l’illa de Sardenya. Han arribat obres, a més, d’altres punts de la geografia espanyola. És, de fet, el major nombre de poemaris presentats mai.

Ha exercit de mantenidora de l’acte Núria Cadenes (Barcelona 1970), periodista i escriptora, autora d’El Cel de les Oques, L’Ovidi o Vine al sudBegonya Pozo, guanyadora del premi el 2010 amb l’obra Poemes a la intempèrie, ha sigut l’encarregada de lliurar el guardó. L’acte ha conclòs amb l’actuació del grup Onades, amb Cristina Martí i Xavi Richart a la dolçaina i Àlex Velázquez al piano.

A l’acte han assistit el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, i els diputats de Cooperació i Cultura Emili Altur i Xavier Rius, respectivament, a més de la diputada de Turisme, Pilar Moncho.

Us deixem amb una peça que duu per títol “Pell d’ànima”, com el poemari:

Pell d’ànima

“D’ànima, se’n té a vegades” (Wislawa Szimborska)

Es fa estrany parlar d’ànimes,
sobretot perquè, precisament, elles no saben parlar,
almenys com s’acostuma a fer normalment.
De vegades nien rere els ulls,
o dins els silencis d’algun poema.
Fins i tot habiten algunes cases i arbres vells
d’escorça gratada i vestits de molsa;
ànimes de color de fum i pedra.
Només els gats les poden veure, diuen,
i així s’hi passen llargues estones,
atònits davant d’un envà,
o resseguint el sostre amb les pupil·les enceses.
A la gent, l’ànima els fa vulnerables;
sovint, un dispendi excessiu de difícil gestió;
un cert nombre ja hi han deixat la pell.

Una resposta a «Josep Checa, guanyador del Premi de Poesia Senyoriu d’Ausiàs March de Beniarjó 2018»

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *