Josep Checa, guanyador del Premi de Poesia Senyoriu d’Ausiàs March de Beniarjó 2018

  • Checa, autor de més d’una desena de poemaris, guanya el guardó amb l’obra Pell d’ànima. L’obra ja ha estat editada per l’Editorial 3 i 4.

L’auditori municipal de Beniarjó ha acollit, dissabte 14 d’abril, l’acte de lliurament del 38é Premi de Poesia Senyoriu d’Ausiàs March. El premiat ha estat Josep Checa, amb l’obra Pell d’ànima.

Josep Checa (Caldes de Montbui, Vallès Oriental, 1962), està casat i amb dos fills, i es dedica laboralment al món de la ramaderia. És autor de més d’una desena de poemaris, entre els quals hi ha El temps i les paraules (Vic: Emboscall, 2003), Què vols que et porti? (Barcelona: La Busca, 2007), 30 orquídies (Barcelona: Abadia de Montserrat, 2009), L’enteniment de les bèsties (Barcelona: Viena, 2015) o La barberia (Barcelona: Témenos, 2016).
Enguany, la poeta Teresa Pascual, membre del jurat del premi, ja havia advertit que “la qualitat és molt alta, i no serà senzill”. Junt a ella, el jurat ha estat compost per Joan Navarro, Ricard Garcia, Pau Sif i Josep Lluís Roig i el llibre ha estat editat i presentat en el mateix acte, de la mà de l’Editorial 3 i 4.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Beniarjó, Joan Francesc Simó, havia donat a conèixer el nombre d’obres presentades per a la present edició del Premi de Poesia Senyoriu d’Ausiàs March de Beniarjó. Setanta-dos han estat els originals presentats, segons ha explicat Simó, repartits d’arreu de l’àrea lingüística: 29, del País Valencià; 33, de Catalunya; 5 de les Illes Balears; i un de l’illa de Sardenya. Han arribat obres, a més, d’altres punts de la geografia espanyola. És, de fet, el major nombre de poemaris presentats mai.

Ha exercit de mantenidora de l’acte Núria Cadenes (Barcelona 1970), periodista i escriptora, autora d’El Cel de les Oques, L’Ovidi o Vine al sudBegonya Pozo, guanyadora del premi el 2010 amb l’obra Poemes a la intempèrie, ha sigut l’encarregada de lliurar el guardó. L’acte ha conclòs amb l’actuació del grup Onades, amb Cristina Martí i Xavi Richart a la dolçaina i Àlex Velázquez al piano.

A l’acte han assistit el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, i els diputats de Cooperació i Cultura Emili Altur i Xavier Rius, respectivament, a més de la diputada de Turisme, Pilar Moncho.

Us deixem amb una peça que duu per títol “Pell d’ànima”, com el poemari:

Pell d’ànima

“D’ànima, se’n té a vegades” (Wislawa Szimborska)

Es fa estrany parlar d’ànimes,
sobretot perquè, precisament, elles no saben parlar,
almenys com s’acostuma a fer normalment.
De vegades nien rere els ulls,
o dins els silencis d’algun poema.
Fins i tot habiten algunes cases i arbres vells
d’escorça gratada i vestits de molsa;
ànimes de color de fum i pedra.
Només els gats les poden veure, diuen,
i així s’hi passen llargues estones,
atònits davant d’un envà,
o resseguint el sostre amb les pupil·les enceses.
A la gent, l’ànima els fa vulnerables;
sovint, un dispendi excessiu de difícil gestió;
un cert nombre ja hi han deixat la pell.

Christelle Enguix i Marina Culubret presenten a Beniarjó «Blat encès»

Blat encès és un espectacle poeticomusical basat en el llibre de poemes Tot el blat, de Christelle Enguix, publicat el 2016 per Godall Edicions. Tindrà lloc dissabte 7 d’abril, a les 19h, a l’auditori municipal.

A partir del poemari Tot el blat, la música de la guitarrista i compositora Marina Culubret es fon amb els versos i la veu de la poeta Christelle Enguix.
Peça a peça, Christelle Enguix i Marina Culubret hi desgranen una història d’amor en què el desig és ‘un cocodril ocult sota les aigües nilòtiques de l’ànima’, la boca que inesperadament emergeix i ens queixala la vida.
Blat encès és el sotrac tectònic que ens trasllada a una nova geografia i ens empeny a embarcar-nos en el periple vital de la maternitat.

CHRISTELLE ENGUIX (Textos i veu)

És autora dels poemaris L’arbre roig (Premi Ciutat de Benicarló, 2006), El cor del minotaure (Premi Senyoriu d’Ausiàs March, 2008), Arribada (2014) i Tot el blat (2016). Ha estat inclosa en diverses antologies i alguns dels seus poemes estan traduïts al romanès, al portuguès i al castellà.

Ha recitat a diversos festivals de poesia, com ara Veus Paral•leles (2011), Festa de la Poesia a Sitges (2013), Domini màgic de Poesia (2016), i ha dirigit i participat a diversos espectacles poeticomusicals; l’últim, el Recital Homenatge a Estellés (Poesia i +, 2016). És una de les fundadores del grup d’escriptors Saforíssims. Des de l’any 2013 viu a Arenys de Mar.

MARINA CULUBRET (Música i veu)

Va estudiar al Conservatori de Girona amb el mestre Joan Carles Martínez i finalitzà el Grau Superior al Conservatori del Liceu de Barcelona on obtingué el títol Superior de Guitarra. Paral·lelament es diplomà en Magisteri Musical a la UAB.

Ha format part de la Jove Camerata Catalana de Guitarres, del quartet de guitarres Fil Harmònic, del grup de música andina Napay Amuyky, del duet Vent Acordat (flauta i guitarra) i actualment és integrant de la formació artística Dowland Ensemble. També ha musicat poemes de Laura Dalmau i de Sònia Moll.

Si vols, pots compartir el cartell de l’actuació: